Čujte i počujte – Viktor je imao prvu žurku!

dekoracija u prirodi

Prvi rođendan prvog deteta. Ima li važnijeg događaja u životima novopečenih roditelja? 

Viktorova prva godina je za nas bila dodatno uzbudljiva. Ne samo što nas je on obradovao svojim dolaskom, već su nam se par meseci kasnije desile neočekivane okolnosti, koje su celu tu prvu godinu učinile još turbulentnijom. Kao da nije dovoljno zabavno i iscrpljujuće (istovremeno) to što nas je sad troje, već ti život servira dodatne brige. Ne volim floskule, ali istina je ono što kažu za pravljenje planova. 😉

Koliko u poslu volim da imam kontrolu nad zadatim ciljevima i spremne planove B, C i D (za ne daj Bože), toliko se u privatnom životu ispostavilo da je moguće da se nađem u situaciji, koja će me naterati da zanemim (a inače sam pričalica ;). Svi moji privatni planovi i veliki događaji kojima sam se radovala unapred...šta će sad biti sa njima?

Rečeno mi je, a ja sam to prihvatila sumnjičavo, da bi trebalo da istrajem u svojim naumima i realizujem ih. Kao da se ništa ne dešava. Uvek nam je lakše organizovati za druge. Potrebna mi/nam je mnogo veća lična organizacija kada nešto organizujemo za naše potrebe. Sa dve bebe, uz veliku podršku voljenih, Bojana i ja smo se latile posla. 

Pred vama je rezultat. Predstavljam vam Viktorovu prvu žurku!

Viktor sa roditeljima
Viktorov slatki sto u prirodi
galerija fotografija
natpis srecan rodjendan

Viktor je prolećno dete, pa nam je želja bila da mu rođendan proslavimo na otvorenom. Veliko dvorište idealno za decu, nema dima, fotke su uvek najlepše po dnevnom svetlu i priroda je sama po sebi dekoracija, naše je samo da je malo ušarenimo. Jedini problem u ovoj dobroj ideji je vreme. Sa današnjim ludim vremenom, gde prognoze variraju iz sata u sat, možete samo da se, poput nas, pretvorite u antidodole i molite za lep i sunčan dan. Kolektivno smo se svi nadali da će nebo biti milostivo. I bi sunčan i topao dan!

mama i sin
tata i sin
Viktorova leptir masna
kapkejksi i makaronsi
Viktor i makaronsi

O tome šta mi majčinstvo znači i na koji način je ono uticalo na mene bih mogla do sutra. Ili ne bih, jer ne znam kako taj vrtlog emocija da obučem u reči. Isto tako sam sigurna da većina novopečenih majki zna tačno o čemu pričam, a one koje još nisu postale majke će to shvatiti tek kad postanu. 

Neverovatno je koliko snage možete da dobijete od jednog smotuljka koji ste stvorili. Nesvesno, Viktor je meni i nama pružio snažan vetar u leđa na svakom životnom polju i naterao nas da proširimo svoje vidike. To valjda deca rade. Biti roditelj nije samo potreba, uloga i obaveza. Zauzvrat dobijete više nego što ste mogli i da pretpostavljate. Kazaće mi se samo, kada budem srećna prababa (a zašto da ne?), šta je zapravo roditeljstvo. Tek sam zagrebala tu priču. Ali ono što sam do sad mogla da iskusim mi svaki put natera suze na oči. Radosnice, naravno.

mirazdzijke
Viktor na travi
bebe na travi
ljudi na travi
papirna girlanda
cuvarkuca i broj 1
teglice sa slamcicama
cakepops

Zbog tih novonastalih okolnosti koje su me ˝prekinule˝ ili tačnije, poremetile u uživanju u majčinstvu, htela sam da prva rođendanska proslava bude onakva, kakva bi i bila, da se te nove okolnosti (ne znam ni sama kakvo ime da im dam) nisu ni desile. Znam da Viktoru ni danas, a bojim se ni za 20-30 godina, neće ništa značiti svo to šarenilo i dekoracija i rekviziti i sve drugo oko čega smo se trudile. Možda će eventualno da se zaPanji kada čuje da dedu u 70. godini nije mrzelo da seče panjeve i diskove za slatki sto. Postiđeno priznajem da je sve to bilo više zbog toga da bih se ja bolje osećala. Ali, ne bi mi srce bilo na mestu da Viktor nije podjednako uživao u svojoj proslavi. Ponosim se njim što je vesele i druželjubive prirode i što je stoički izdržao taj dan. Ponosim se svima nama, što uspevamo uvek da nađemo razloga i načina da se smejemo, radujemo i uživamo. 

porodica
deca na travi
devojke se smeju
pisaca masina broj jedan stari radio
rodjendanska torta na panju
rodjendanac
porodica

Jedan reklamni slogan kaže: ˝Udahni život punim plućima.˝. U mom slobodnom tumačenju, ova proslava i taj dan su bili baš to. Bliski, voljeni ljudi, priroda, porodica, naš slavljenik Pobednik...ljubav na sve strane! 🙂 Bilo bi 'leba preko pogače da čovek traži više. Između srećnih i životnih faza i momenata po našoj volji i kroju, i onih drugih, ovo su zapravo trenuci koji nam uvek drže glavu iznad vode. Divna i draga Bojana Madrina se potrudila da imamo divne uspomene, što bi moja kuma Tamara rekla ˝za iznad kamina˝ (for the record, nemamo kamin, ali snaći ćemo se već). Jednoga dana kada Viktorovoj ženi budem pokazivala ove slike, da vidi kakav je čupavi, kovrdžavi, pišonja bio, biću sigurno srećna što su radosni životni događaji ostali prioritet.

Imamo roditeljsko zaduženje da našoj deci uvek održimo osmeh na licu i radost u srcu. I da ih naučimo da to uvek nose sa sobom, ma kakva ih iskušenja zadesila.

Mirazdžijka Sonja 

tata i sin
dečak
mama i sin
mama tata i sin

Lokacija: Ranč Lipa / Leptir mašne: Peacock Bow Ties / Turban: Micro Wolf / Natpisi na juti: Mionika / Torta: Tatina slatka kuća / Makaronsi i kapkejkovi: So So Sweet 

Fotografija: Madrina Fotos

Dekoracija, stilizacija i organizacija: I nas u miraz

*Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole autora