Dan zaljubljenih ili dan kao i svaki drugi

crno vino i meze za dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih ili dan sv. Trifuna. Ili jednostavno, 14. februar. Dan kao i svaki drugi. Šta za vas predstavlja taj datum?

Nisam naročito romantična duša, ali volim određene praznike. Nije baš da taj 14. februar doživljavam kao praznik, ali ima izvesnu simboliku. Još jedan u nizu zapadnjačkih praznika koji se odomaćio, a kome smeta, flašu vina u ruke i neka slavi (ili ne slavi) šta hoće. U svakom slučaju, barem mu se vinogradari, ugostitelji, a i deo industrije masovne potrošnje raduju.

Danica i Miloš su imali svoju proslavu Dana zaljubljenih, a mi smo imale privilegiju da malo provirimo u njihov dan. Jeste da nisu mogli u potpunosti da uživaju u svojoj intimi, ali obećale smo da se nećemo dugo zadržati. Imale smo priliku da vidimo kako izgleda kada je svaki dan Dan zaljubljenih.

vinarija
vinarija
nasmejana devojka
meze
case crnog vina

Kažu da je zaljubljenost tek početni stadijum ljubavi i da s vremenom prođe. Iz sopstvenog iskustva mogu da tvrdim da to nije pravilo i da se u istu osobu možete više puta iznova zaljubljivati. Ok, ne znam koliko je realno da se baš svakog dana osećate zaljubljeno do ušiju, ali znam da postoji osećaj leptirića u stomaku i nakon početne zaljubljenosti.

Da li onda Dan zaljubljenih imaju pravo da slave oni koji se samo vole, a nisu više zaljubljeni? Ili je rezervisan samo za one sveže zaljubljene i te što se iznova zaljubljuju?

vino i meze za dan zaljubljenih
casa crnog vina
par nazdravlja crnim vinom
devojka pije vino

Srećom, ne postoji neko ko bi odlučivao o tome. Pravo da slave imaju svi, koji svakog dana nađu razloga za slavlje. Danica i Miloš ovaj dan proslavljaju kao i skoro svaki drugi, uživajući u njihovoj ljubavi. Za njih je svaki dan Dan zaljubljenih, jer kažu da su blagosloveni što se i dalje tako osećaju. E, to je caka sa zaljubljenošću. Postoji mnogo toga što može biti učinjeno da bi se zaljubljenost isprovocirala, ali ništa od toga ne garantuje da će se ona desiti, a još manje da će opstati. Ona se jednostavno desi ili se ne desi. A ko jednom dobije kartu za tu vožnju, više nikad ne želi da siđe sa tog voza. 

Zaljubljenost je najsnažnija kad je istovremeno obostrana i onaj ko je to doživeo, zna da je to jedan od najlepših, plutajućih, osećaja na svetu.I treba da ima svoj praznik. Ali da se ne slavi samo jednom godišnje, već uvek i svuda, bilo kada.

Bile smo i mi ponuđene vinom koje gledate, nisu samo njih dvoje uživali. Nazdravili smo ljubavi, vinu i predstojećem periodu. Ako ima istine u simbolici, vino bi trebalo da nam povrati snagu, naročito nakon onakve zime. Da budem potpuno iskrena, vino pijemo i kad je zima blaga i kratka. 😉

Darivanje. Postalo je skoro pa obligatorno u ovom prazniku, naročito ako se pridržavate zapadnjačkog načina proslavljanja. Naravno, ništa se ne mora, ali činjenica je da većina voli poklone. Ne moraju oni uvek biti materijalni. Nekad je dovoljno da nekog podsetite da ste mu već dali ono najvrednije -  svoje srce.

darivanje za dan zaljubljenih
darivanje za dan zaljubljenih

Nije da nismo išle na romantične i manje romantične dejtove (pa i za taj 14. februar) sa svojim polovinama, Bojana i ja. U novije vreme, na dejtove idemo svakodnevno i to od rana jutra. Doduše, polovine nekad nisu prisutni, ali su nam zato tu trećine, Srna i Viktor. Stignu da nas izvedu i u izlazak, i na klopu i na (crtani) film. I to ne samo za Dan zaljubljenih, već svakog dana, kao da znaju da je svaki novi dan razlog za slavlje. Nas je zaljubljenost dovela do toga i njojzi hvala. 😉

vecera za dvoje za dan zaljubljenih
partija saha uz vino
partija saha uz vino
hashtag love

Danas je Dan zaljubljenih. I/ili dan sv. Trifuna. Slavite ga ili ga nemojte slaviti. Izbor je na vama.

Ja ću sigurno slaviti, ali isto ono što slavim svakog dana - ljubav, zdravlje i sreću. I moliti se da uvek imam mudrosti i znanja da to sačuvam i umnožavam. Ne može nam svaki dan biti badnji dan, niti možemo svakog dana biti svesni koliko smo srećni. Većina će čak brže napraviti listu stvari zbog kojih se osećaju nesrećno, dok misle da su razlozi zbog kojih bi trebalo da se osećaju srećno tu, jer se podrazumevaju.

Imam novost za njih - ništa se ne podrazumeva. Čak ni to da ćete biti (ne)srećni. Idite svesno ka svom ličnom Svetlu, kontrolišite svoje strahove, slavite te nasušne vrednosti koje su vam date da ih čuvate od svega lošeg i ne zaboravite da volite. ˝Najvažnija stvar koju ćeš ikada naučiti je da voliš i da budeš voljen.˝

Mirazdžijka Sonja


 

Vinske čaše: Gift Lab Shop / Kolačići: Creative Cookies / Make up: Ljubica Pupovac

Fotografija: Milica Jovanović

Organizacija: I nas u miraz

*Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole autora