Šta u stvari radi organizator venčanja i ko su Miraždžijke?

dve devojke sa turbanima mirazdžijke

Daću prvo odgovor na drugi deo pitanja: Miraždžijke smo Bojana Ćeranić, dipl. kostimograf i dizajner venčanica i ja, Sonja Bogdanović, dipl. glumica. Kume smo, znamo se još iz pelena, odrasle smo zajedno. Kako smo se iste godine udale, u isto vreme smo se i zainteresovale za svet venčanja. Bojana je odmah inspiraciju za stvaralački rad pronašla u venčanicama, a ja sam otkrila ljubav prema organizaciji tako važnog događaja. Ubrzo je nastao I nas u miraz.

Među našim saradnicama ima mnogo njih sa sindromom bivše mlade, poput nas dve. I sve se slažemo u tome da je jedno raditi za sebe, na svom venčanju, a sasvim drugo raditi prema tuđim željama i budžetima. Venčanje je događaj za koji svi priželjkujemo da nam se desi samo jednom u životu. Zato i jeste posebno važan. Pošto je iz više razloga bilo neizvodljivo da svake godine repriziramo sopstvena venčanja, rešile smo da uzbuđenje nadomestimo radeći na tuđim venčanjima. 😉

dve devojke u šumi
dve devojke u šumi

Kada se sada osvrnem, imam utisak da možda nismo ni znale u šta ulazimo, koliku odgovornost nosi naš posao. I da, malo mi je čudno da ovo što mi radimo nazivam poslom, samo zbog toga što veoma uživamo radeći ga. Valjda smo navikli na priče da ljudi rade poslove koje ne vole, sa ljudima koji im ne prijaju, u firmama koje ih ne vrednuju kao zaposlene. Obe smo odabrale (neizvesnu) umetnost kao poziv, a stvorile smo sebi ambijent za rad koji takođe podstiče adrenalin, samo uz manju neizvesnost svakodnevnice.

Šta je, dakle, ono što mi Mirazdžijke radimo?

dve devojke u šumi mirazdžijke
dve devojke u šumi mirazdžijke
devojka sa crvenim turbanom sedi za stolom

Mi smo organizatori venčanja. Ono što mi najčešće zapravo radimo, prevazilazi ono što naziv objašnjava. 

Uvek počinjemo od pažljivog slušanja želja mladenaca. Nismo do sad imale dva ista venčanja, kao ni dva ista zahteva. Nekima je potrebna naša pomoć samo da bi ih usmerili na prave adrese i time im skratimo vreme koje bi proveli istražujući ponudu na tržištu. Nekima je potrebno vođenje organizacije do dana venčanja. Ono za šta smo najčešće do sada bile angažovane je kompletna organizacija venčanja. To ne podrazumeva samo da rešimo svaku stavku, niti da iskomuniciramo sa svima koji su uključeni u to venčanje (od raznih pružalaca usluga, do familije, gostiju i tehničkog ljudstva). Takođe, naš posao je i da se pobrinemo da će u vizuelnom, stilskom, tehničkom, kao i u pogledu usluge, to definitivno biti dan za pamćenje, po meri i kroju mladenaca.

dve devojke sa turbanima sede za stolom
devojka sa turbanom mirazdijka
devojka sa turbanom mirazdijka

Podtekst našeg angažmana je na prvom mestu, najčešće, biti mladina družbenica. Neko sa kim će moći da priča o svom venčanju 24/7, a da pritom tom nekom to nikada ne dosadi. I još je i stručan. I naslušao se takvih ili sličnih priča, i znaće unapred kako treba da se postavi u određenim situacijama. Kao mladine družbenice, tu smo i da ne-toliko-zainteresovane mladoženje smirimo, uključimo u proces i umesto mlade, objasnimo kako je venčanje ne baš jeftina zezancija i da određene stavke prosto više koštaju. Pritom mislim na sve one ženskaste stavke, bez kojih bi muškarci apsolutno mogli da zamisle venčanje. Zapravo, većina njih na početku može da lako zamisli i venčanje bez mladoženje. 😉 Sa druge strane, naš je posao i da vodimo računa o budžetu mladenaca, pa tako balansiramo između želja i mogućnosti.

devojka pije limunadu
dve devojke u kaficu mirazdzijke
dve devojke u kaficu mirazdzijke
planeri

Kao i u svakom radu sa ljudima, ni nama nije uvek tako lako i cvrkutavo, kako možda zvuči. Dešavalo nam se da je mladoženja zaboravio da ponese čarape, a nalazimo se na lokaciji u čijoj široj okolini nema radnji, a sve i da ima, nedelja je. Mlada koja na dan venčanja ima krizu da li se udaje za pravog čoveka, a ne oseća se prijatno da o tome priča sa bilo kim, osim sa nama. Zavađeni, razvedeni roditelji koji pokušavaju da naprave mini predstavu od svađe na dan ćerkinog venčanja. O tehničkim anegdotama da ne pišem.

Venčanje je živ organizam. Nema dublova, nema reprizu. Sve se dešava u trenutku, svaki sekund je važan. I pored dobrog planiranja, dese se nepredviđene okolnosti. Naš posao je da mi rešimo te probleme, tako da niko drugi to ne primeti. Većina mladenaca ni ne zna šta se dešavalo iza kulisa i u kakvom je smeru mogla svadba da se odvija. To je njihov dan. Naše je da se postaramo da ništa ne naruši ( i ne naruži) njihovu uspomenu na taj dan.

mirazdžijke
mirazdžijke

Iako smo same izabrale lep, ženski posao, i mi moramo da napunimo negde baterije. Prošle godine smo obe postale mame i proširile svoje porodice, u kojima dobijamo podršku za sve (ne)moguće ideje. Brainstorming nikad nije bio interesantniji, nego u popodnevnim šetnjama u četvoro (ili u šestoro, mada muževi su nama prepustili poziranje). Imamo dva dodatna motorčića, koji nas stalno podsećaju na to da uprkos lepim i manjem lepim dešavanjima, ne smemo da se uljuljkamo i opustimo. Moramo da idemo napred. Nema zastajkivanja i pravljenja velikih pauza. Uz sve što nam se privatno desilo u proteklih godinu dana, možemo skromno da budemo ponosne na nas, što nezaustavljivo koračamo ka realizaciji ideja. A to ne bi smo mogle bez čitavog sistema moralne podrške, kojom smo okružene.

mame voze kolica
mame voze kolica

Iz našeg primarnog posla organizatora venčanja, izrodila se i organizacija prewedding sessiona, kao i organizacija raznoraznih fotkanja, što za potrebe našeg bloga, što za druge, kojima se dopao naš način rada.

Mrežu saradnika nam čine pažljivo odabrani kreativci i profesionalci, jer se valjda slično sličnom raduje. 😉 Tako smo se za potrebe ovog fotkanja udobno raskomotile u zelenoj oazi Topčiderske noći, glave su nam čuvali i krasili Micro Wolf turbani, Ljubica nas je namackala i ulepšala, a da nam ne padne šećer tokom celodnevnog slikanja pobrinuo se So So Sweet.

slatkiši
mirazdžijke i slatkiši
mirazdžijke i slatkiši
mirazdžijke i slatkiši

Venčanja su radosni događaji. Valjda smo zato i podsvesno odabrale da se bavimo nečim što će nas iznova činiti radosnom. Kako nas, tako i sve te ljude koje upoznajemo na ovom putu. Sećanje na stres oko planiranja venčanja, nikako ne bi smelo da bude jače od sećanja na samo venčanje. Možda ne možemo da pomognemo u drugim životnim situacijama, ali kada su venčanja u pitanju -  znamo šta da radimo. 😉

 Mirazdžijka Sonja

mirazdžijke

Lokacija: Topčiderska noć / Planeri: Uređeni Haos / Nakit: LaDoLa Lu / Turbani: Micro Wolf / Make up: Ljubica Pupovac / Slatkiši: So So Sweet

Fotografija: Nikola Gladović

Organizacija: I nas u miraz 

*Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole autora