Viktorova šumska avantura – proslava drugog rođendana

rođendanski slatki sto u prirodi

Kad je pre napunio dve godine?! Kad se rodio, imala sam utisak da će tako mali i bespomoćan biti jedno duže vreme. Valjda onoliko dugo, koliko bi meni trebalo da se opasuljim i naviknem na nove odnose i rituale. Ali, istina je da i sopstvena deca brzo rastu (a ne samo tuđa) i da su te prve dve-tri godine pune brzih i različitih promena.

Rasla sam i ja sa njim. Te dve godine su mi u kratkom roku donele gomilu novih iskustava, emocija, spoznaja...i nisu sve imale veze samo sa majčinstvom. Ali je majčinstvo ono što me je vodilo, kada sam birala šta ću da naučim iz svega toga i ono je uvek bilo nesagorivo svetlo. Naučio me je da sam na prvom mestu potrebna samoj sebi i da sebi uvek moram da budem dobro, da bih bila i njemu i njegovom tati, a i oni meni, i tako u krug.

Prvi Viktorov rođendan smo proslavili u specifičnim okolnostima, ali kako je dolikovalo. Ako ste propustili, tu žurkicu možete pogledati ovde. Drugi rođendan smo takođe proslavili u prirodi, jer je slavljenik prolećno dete. Kao i uvek kada organizujemo za sopstvene potrebe, i ovo planiranje je trajalo mesecima. Treba uvek misliti na mnogo više stvari, nego kada drugima nešto organizujemo ili samo dekorišemo, jer razmišljamo i o logistici, hrani i piću, živce istanjimo prateći vremensku prognozu, a i kuća i dvorište se neće srediti sami od sebe. Da ne bih gnjavila mnogo sa behind the scenes informacijama, predstavljam vam rezultat našeg rada - Viktorovu šumsku avanturu!

dekoracija decijeg rođendana u prirodi
medenjaci na slatkom stolu proslava drugog rođendana
kejkpopsi
puslice viktorova sumska avantura
dekoracija decijeg rodjendana
torta proslava drugog rodjendana
perje dekoracija rodjendana
cuvarkuca i bozur
cuvarkuca i bozur

Proslavu smo pravili u Lipovičkoj šumi, pa se tribal/woodland tema sama nametnula. Kao i većini dece tog uzrasta, Viktoru su životinje posebno interesantne, a htela sam da u dekoraciji bude nešto što će i njemu biti zanimljivo, a ne samo nama. Sada je već stariji i zreliji u odnosu na prošli rođendan i ima jasniji odnos prema stvarima koje ga okružuju. Tema je bila pun pogodak! Uživao je u svemu što smo mu pripremile, a i njegova kumica Srna zajedno sa njim.

vigvam u prirodi na decijem rodjendanu
deca u vigvamu
devojcica u vigvamu u prirodi

Krajem marta su nas pozvali da organizujemo venčanje u emisiji Praktična žena. U približno isto vreme, saznala sam da ćemo se uskoro seliti, a krenule su i završne pripreme za predstojeće rođendane i venčanja, kao i fotkanja za naš blog. Iako sam organizator, uhvatila sam sebe u potpunom haosu i frci, jer se na sve te obaveze nadovezao i Viktorov rođendan, a nisam htela da to ispašta zbog svega što mi se dešavalo. Sreća je da ja zapravo volim taj adrenalin, koji grune kada se kao dete zaradujem svakom novom poslu. Ali me to isto tako iscrpi, bez obzira na to što nas je dve i imamo dobru raspodelu obaveza. Ne pristajemo na odrađivanje, moramo sve da uradimo i bolje od zamišljenog ili nema poente da ga radimo uopšte. 

Kada je konačno došao red da se pedantnije pozabavimo Viktorovom proslavom, shvatile smo da zavisimo od vremenskih prilika. Fenomenalno. Rezultati višemesečnog truda zavise od više sile. Čak smo i pomerali datum proslave, zbog kiše. A navodno je idućeg vikenda trebalo da bude ludilo toplo vreme. Mhm... Ali, da vidite šta smo radili dok se nije desilo to ˝ludilo toplo vreme˝:

proslava drugog rođendana

Ne kažu bez razloga da psiholozi imaju svoje psihologe. Koliko god se razumeli i imali veštine u određenoj oblasti, sami sebi ne možete uvek da pomognete onoliko, koliko možete drugima. Da je tuđa proslava u pitanju, našla bih backup plan i ne bih dozvolila da nam vremenske (ne)prilike budu važan faktor. Ovako, sami svoji majstori, prezauzeti dekoracijom i sveukupnom organizacijom, radovali smo se kad je tog jutra upeklo sunce. Međutim...

Naša divna drugarica Asja je stigla u sred našeg haosa i strpljivo nas čekala da sve pripremimo. Bojana i ja smo dobile turbo injection i shvatile da čim završimo sa žbunom upravo rascvetalih božurova, moraćemo da se brzinski malo upristojimo, a ja da nekako pokušam da iskontrolišem svoju mikrofon (ili Bruno Mars, ponekad) frizuru. Muževi su išli za nama i pitali tipično muška ˝Gde si mi stavila˝ i ˝Gde ovo ide˝ pitanja (ali ih volimo najviše na svetu i pored toga, jer em ni mi nismo najlakše osobe za komunikaciju u tim trenucima, em su nam oni večita podrška uvek i u svemu). A deca? Deci je bilo najlepše. Imali su svoje igračke i ogromno prostranstvo pod (još uvek) vedrim nebom i uživala su. I to je najvažnije od svega. 🙂

kuce sa decom
mirazdzijke proslava rodjendana
proslava rodjendana

A onda su i kod naš došli tmurni oblaci. Morali smo brzo da pomerimo sve što bi kiša mogla da upropasti i da iskoristimo još to malo vremena za fotkanje. Ubrzo je počeo i pljusak, a za njim je krenuo i grad. Kakvo prijatno prepodne u prirodi. Međutim, kao i inače u životu kad se nadviju mračni oblaci, uvek možete da izaberete svoj odnos prema toj situaciji. Mi smo spontano i kolektivno odlučili da udarimo brigu na veselje. Deca, kao bića koja ponajviše intuitivno reaguju, su nesmetano uživala u svojoj igri, a zbog njih je ceo događaj i organizovan. Tako da mi matori zaista nismo imali razloga da se bunimo. Štaviše, pozitivna energija je na neki način bila i izraženija, jer nam je ona omogućavala dobar provod. 

Iz ove perspektive, slike naspram priče deluju kao Instagram vs. Reality. 😉

I zaista bi šumska avantura. Najlepša stvar u vezi sa ovom avanturom je ta, što mi je slavljenik posle šapnuo da mu je bilo lepo. Koliko god mi bilo teško da priznam, nije više beba. Za mene će to uvek biti, sigurno, i trebaće mu moja pomoć, kao što se i ja dan danas obratim mojim roditeljima. Za mene su oni svemogući, pa se trudim da i Daniel i ja budemo svemogući, nezamenljivi roditelji našem Viktoru. Sanjam svakodnevno roditeljski san, u kom uspevamo da stvaramo dobrog, razumnog, mudrog i samostalnog čoveka. Šta od toga postižemo na javi, kazaće nam se jednog dana, kada nam Viktor uveliko bude zabranjivao da uopšte priđemo organizaciji njegovih rođendana.

Samo da se mi što duže mazimo i volimo, u zdravlju i na broju. Srećan rođendan, sine!

Mirazdžijka Sonja


 

Lokacija: Lipovička šuma / Vigvam i drvene životinjice: Cii Dizajn / Popsi: Slađi svet / Medenjaci: Dolcelina Cakes / Torta: Tatina slatka kuća / Toper i girlanda: Taša Handicrafts / Rajfići: NataLija ukrasi od filca 

Fotografija: Asja Nikolić

Dekoracija, stilizacija i organizacija: I nas u miraz

*Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole autora